SANAYİ ESNAFIMIZ SAHİPSİZ DEĞİLDİR!
Son günlerde bazı internet haber sitelerinde Toybelen Sanayi Sitesi ve Samsun sanayi esnafımız hakkında yayımlanan, “Samsunlular sanayide soygun var diye bağırmaya başlayacak” şeklindeki ifadeler artık eleştiri sınırını aşmış, binlerce esnafımızı doğrudan zan altında bırakan kabul edilemez bir yayın anlayışına dönüşmüştür.
Buradan açık ve net söylüyoruz:
SANAYİ ESNAFI HIRSIZ DEĞİLDİR!
SANAYİ ESNAFI SOYGUNCU DEĞİLDİR!
SANAYİ ESNAFININ İTİBARI, TIKLANMA UĞRUNA HARCANACAK BİR MALZEME DEĞİLDİR!
Bir haber sitesi sahibi olmak, hiç kimseye bir meslek grubunu topluca suçlama, insanları zan altında bırakma veya yıllardır alın teriyle ekmek kazanan binlerce esnafı kamuoyu önünde itibarsızlaştırma hakkı vermez.
Gazetecilik yapmak başka şeydir, insanları suçlayıcı ifadelerle hedef göstermek başka şeydir.
Vatandaşın bir tamir ücretinden şikâyeti olabilir. Bir esnafla ilgili somut bir iddia olabilir. Bunların hepsi araştırılır, sorulur, belgelenir ve haber yapılır.
Ama birkaç kişiden duyulduğu iddia edilen şikâyetleri alıp, koskoca bir sanayi camiasını “soygun” söylemiyle kamuoyunun önüne atmak gazetecilik değildir.
Bu şehirde binlerce sanayi esnafı vardır.
Bu insanlar yıllardır alın teriyle, bileğinin gücüyle, ustalığıyla ve helal kazancıyla evine ekmek götürmektedir.
Çıraklıktan yetişmiş, kalfalık yapmış, ustalık belgesi almış; mesleğini yıllarca büyüklerinden öğrenmiş insanlardan bahsediyoruz.
Bu esnaf, Ahi Evran’ın “eline, diline, beline sahip ol” anlayışının temsilcisidir.
Müşterisinin aracını teslim alan usta, o aracı kendi malı gibi korur.
Yaptığı işin arkasında duran esnaf, yıllarca oluşturduğu güveni bir günlük kazanç uğruna kaybetmez.
Çünkü bizim esnafımız bilir ki:
Para yeniden kazanılır; ancak itibar bir kere kaybedildi mi kolay kazanılmaz.
Şimdi buradan o haberi yapanlara açıkça soruyoruz:
Hangi esnaf hırsızlık yapmıştır?
Kim kimi soymuştur?
Hangi somut olaydan bahsediyorsunuz?
Hangi belgeye dayanarak binlerce esnafımızı zan altında bırakıyorsunuz?
Eğer elinizde somut bilgi, belge ve gerçek bir mağduriyet varsa ortaya koyun.
Kim yaptıysa açıklayın.
Nerede yaptıysa açıklayın.
Belgeniz varsa yayınlayın.
Ama elinizde bunlar yoksa, binlerce esnafımızı aynı kefeye koyarak “soygun” iması yapmaktan vazgeçin.
Çünkü burada artık mesele yalnızca bir haber değildir.
Mesele, insanların ekmeğiyle ve mesleki itibarıyla oynamaktır.
Sanayi esnafımız bugüne kadar vatandaşına hizmet etmiş, şehrinin ekonomisine katkı sağlamış ve bu ülkenin üretim gücünün önemli bir parçası olmuştur.
Biz esnafımızın sorunlarını da konuşuruz.
Eksiklerini de eleştiririz.
Yanlış yapan varsa onun karşısında da dururuz.
Ancak dürüst çalışan binlerce esnafımızı birkaç sansasyonel cümle uğruna kimsenin hedef tahtasına koymasına da müsaade etmeyiz.
Buradan bir kez daha ifade ediyoruz:
Sanayi esnafımız sahipsiz değildir.
Esnafımızın emeğine, onuruna ve itibarına yönelik haksız ithamların karşısında sonuna kadar duracağız.
Kimse gazetecilik kisvesinin arkasına sığınıp “Ben yazarım, ne istersem söylerim” anlayışıyla hareket edemez.
Basın özgürlüğü vardır.
Ama basın özgürlüğü, başkasının itibarını sınırsızca zedeleme özgürlüğü değildir.
Özgür basın kadar sorumlu basın da gereklidir.
Bu nedenle söz konusu yayınların düzeltilmesini ve sanayi esnafımızı topluca zan altında bırakan ifadelerin geri çekilmesini bekliyoruz.
Aksi halde esnafımızın ve temsilcilerimizin itibarını korumak adına yasal haklarımız dahil olmak üzere her türlü demokratik ve hukuki hakkımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz.
Bizim kimseyle kavga etmek gibi bir niyetimiz yok.
Ama kimsenin de esnafımızı haksız yere ezmesine, itibarsızlaştırmasına ve zan altında bırakmasına izin vermeyeceğiz.
Çünkü bizim arkamızda sadece bir tabela yok.
Arkamızda yıllardır alın teri döken binlerce esnaf var.
Ve o esnafın hakkını savunmak bizim görevimizdir.
Esnafımızın ekmeğine uzanan dile de, itibarına uzanan söyleme de gereken cevabı vermekten geri durmayacağız.
Benzer Haberler
Samsun Rizeliler Derneği’nde Dayanışma Geleneği Sürüyor
SANAYİ ESNAFIMIZ SAHİPSİZ DEĞİLDİR!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HEP YANLARINDA! OTİZMLİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM YOLCULUĞUNDA ATLI TERAPİ
Başkan İhsan Kurnaz: ‘Kutlu Yolculuğumuz 25 Yaşında’
GÜLSAN YENİ KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR! PROJE YARIŞMASI TAMAMLANDI, ÖDÜL ALACAK PROJELER BELLİ OLDU
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TARİHİ MİRASA GÜÇLÜ YATIRIM ORDU KALESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
BÜYÜKŞEHİR’DEN AÇIK HAVA SİNEMA GECELERİ
Hanımeli Konağı Kadınları Buluşturdu